Kopce kreta to podobno zmora działkowców. Te małe "podłe zwierzątka niszczą pięknie wypielęgnowane trawniki itd... Prawda jest taka, że krety są pod ochroną, a co więcej są pożyteczne :)....ale to taka mała dygresja celem wprowadzenia Was w tematykę Kopca kreta :) Jak wiecie jest to ciasto, które można przygotować z "kartona" dostępnego w każdym sklepie.
Ja jadłam je raz z bananami i masą śmietanową- smakowało, ale od razu pomyślałam o wersji z truskawkami!! I tak od grudnia 2012 czekam na truskawki, żeby wcielić w życie chytry plan połączenia masy śmietanowej z truskaweczkami..... i przyszedł czas :)
Przepis na kopiec znalazłam na blogu Nikol od kuchni
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 180 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 36 %
- 3 śmietan fixy
- 5 łyżek cukru pudru
- mleczna czekolada
- 400 g truskawek
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodaj sól i wymieszaj.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Pojedynczo dodaj jajka, po każdym dokładnie miksując.
Wsyp połowę mącznej mieszanki, zmiksuj. Dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy, zmiksuj. Wsyp resztę mącznej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy ok 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp kakao. Gęste ciasto przełóż do formy i wygładź wierzch.
Wsyp połowę mącznej mieszanki, zmiksuj. Dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy, zmiksuj. Wsyp resztę mącznej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy ok 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp kakao. Gęste ciasto przełóż do formy i wygładź wierzch.
Piecz około 1 godziny w temperaturze 160°C (piekłam 1,5 h). Wykałaczka
wetknięta w środek ciasta powinna wyjść sucha. Następnie wyjmij, zdejmij obręcz i całkowicie wystudź. Krótkim nożem wytnij w cieście krążek, około 1 centymetr od krawędzi i około
1-1,5 cm w głąb. Wydrąż łyżką wykrojoną część i odłóż do miski. Truskawki przekrój
wzdłuż na paski i ułóż w cieście.
Śmietanę ubij z śmietan-fixem i cukrem pudrem. Czekoladę i pozostałe truskawki
drobno posiekaj i dodaj do śmietany. Gotową masę ułóż na truskawkach, tak aby
utworzyła górkę. Wierzch posyp pokruszonym wcześniej wydrążonym ciastem (posyp
tak aby pokryło całość - trochę ciasta prawdopodobnie zostanie, bo jest go dość
sporo). Schłódź i przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz