środa, 2 października 2013

Serduszkowe babeczki z brzoskwiniami


Lekkie, jogurtowe babeczki w jakże romantycznym kształcie serduszka :) Mimo, że do Walentynek mamy daleko foremki nie mogą stać i się kurzyć :) 
Foremki silikonowe po raz kolejny sprawdziły się idealnie, ciasto nie przywarło i ładnie się wypiekło.
Serduszka posłużyły jako dodatek do tartinek dla chłopców z okazji ich święta :)




Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 160 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 4 połówki brzoskwiń z puszki

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Żółtka włóż do miski, dodaj jogurt naturalny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier. Całość połącz aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj pianę z białek i całość dokładnie wymieszaj. 
Następnie miksując dodawaj stopniowo mąkę i na koniec olej. 
Masę przełóż do foremek i na wierzch każdej ułóż kawałek brzoskwini z puszki.
Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Poniżej znajdziecie babeczki w wersji upominkowej z okazji Dnia Chłopaka :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz