Minął ponad rok od mojego ostatniego wpisu..... To jest
kolejny dowód na to, jak szybko mija czas.
Po dość burzliwych miesiącach czas na wyciszenie i
uspokojenie duszy i ciała. Mnie nic nie uspokaja bardziej niż spędzanie wolnego
czasu w kuchni i przygotowywanie smakołyków :)
Za oknem buro i ponuro...słońce zachodzi w środku dnia, więc
coś musi nam osłodzić życie :) Dlaczego nie ciasto z masłem orzechowym?
Większość składników miałam w domu, więc w niedzielne
popołudnie przeszukałam szafki kuchenne i mój "Przepiśnik" i
postawiłam na szybkie ciasto ucierane.
Polecam bo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a
ciasto jest smaczne i bardzo sycące- jeden kawałek zadowala podniebienia :)
Składniki:
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanki mąki
- 0,5 szklanki zmiksowanych migdałów (możesz też dodać
płatki migdałowe w całości)
- 60 g
miękkiego masła lub margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- 1 szklanki brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki czekoladowe
Przygotowanie:- szczypta soli
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- 1 szklanki brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki czekoladowe
Masło, cukier i masło orzechowe miksujemy, aż uzyskamy
gładką masę i cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy jajka cały czas nie przerywając
miksowania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
migdały. Na koniec dodajemy płatki czekoladowe, można także dodać posiekane
orzechy włoskie.
Całość przekładamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i
obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 st.
Smacznego!
Masło orzechowe i czekolada-to co uwielbiam w jednym cieście:)
OdpowiedzUsuńCiastowygląda mega apetycznie. Zapach masła orzechowego i czekolady to jest to!
OdpowiedzUsuńWitaj z powrotem :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda smakowicie :)