Inspiracji do gotowania czy pieczenia może być wiele. Mogą to być stare rodzinne przepisy, inne blogi w internecie lub inicjatywa własna. Może to też być- jak w tym wypadku- masło, którego termin ważności zbliża się ku końcowi :)
Mam w domu taką swoja "mini" spiżarnię. Właściwie chodzi o to, że lubię mieć zapas podstawowych składników do zrobienia ciasta. Jednak czasami okazuje się, że mam przerwę w pieczeniu i po przeglądzie zawartości spiżarni okazuje się, że muszę coś upiec niezwłocznie, a dodatkowo mam określone składniki :) Prawie jak w konkursie kulinarnym tylko bez napięcia, stopera i sędziów :)
W każdym razie przechodząc do rzeczy termin ważności masła się kończył, więc postanowiłam zrobić tartę z kremowym nadzieniem twarogowym z białą czekoladą.
Jak na złość ciasto odmówiło współpracy przy fotografowaniu, więc szału nie ma, ale nie jest to blog fotograficzny, więc zdjęć nie oceniamy :D
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g mąki
- 20 g cukru pudru
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki serka mascarpone (opakowanie 250 g)
- 2-3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1,5 kostki twarożku (ja dodałam jeden "chudy" i pół "półtłustego")
- tabliczka białej czekolady
- mascarpone (użyj do końca zawartość opakowania użytego do ciasta)
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
- łyżka cukru pudru
Masło pokrój w kostkę dodaj do niego mąkę, cukier puder, jajko i mascarpone oraz kakao . Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na
minimum godzinę.
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm i włóż do foremki wysmarowanej masłem.
Na wierzchu ułóż papier do pieczenia i ziarenka fasoli. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i piecz przez około 10-15 minut. Po tym czasie usuń fasolę i piecz dalej do uzyskania złotego koloru ciasta. Pamiętaj, że brzegi upieką się nieco szybciej niż środek dlatego dobrze jest obserwować ciasto.
Upieczony spód wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Masa serowa:
Twarożek, mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder włóż do miski i bardzo dobrze wymieszaj. Możesz użyć do tego miksera. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź i dodaj do masy. Po dodaniu czekolady staraj się wymieszać jak najszybciej, żeby kawałki czekolady nie stwardniały.
Masę przełóż na zimny spód ciasta, udekoruj wg uznania i gotowe :)
Jeśli chcesz żeby masa serowa była bardziej słodka możesz dodać więcej cukru lub rozpuścić w kąpieli wodnej dwie tabliczki czekolady zamiast jednej :)
Serek mascarpone możesz zastąpić kwaśną śmietaną, ale tylko przy wyrabianiu ciasta! Do masy serowej lepiej dodać "słodki" serek lub słodką śmietanę.
Smacznego!
Serek mascarpone możesz zastąpić kwaśną śmietaną, ale tylko przy wyrabianiu ciasta! Do masy serowej lepiej dodać "słodki" serek lub słodką śmietanę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz