sobota, 6 grudnia 2014

Czekoladowa tarta "Śnieżynka"

Inspiracji do gotowania czy pieczenia może być wiele. Mogą to być stare rodzinne przepisy, inne blogi w internecie lub inicjatywa własna. Może to też być- jak w tym wypadku- masło, którego termin ważności zbliża się ku końcowi :)
Mam w domu taką swoja "mini" spiżarnię. Właściwie chodzi o to, że lubię mieć zapas podstawowych składników do zrobienia ciasta. Jednak czasami okazuje się, że mam przerwę w pieczeniu i po przeglądzie zawartości spiżarni okazuje się, że muszę coś upiec niezwłocznie, a dodatkowo mam określone składniki :) Prawie jak w konkursie kulinarnym tylko bez napięcia, stopera i sędziów :)
W każdym razie przechodząc do rzeczy termin ważności masła się kończył, więc postanowiłam zrobić tartę z kremowym nadzieniem twarogowym z białą czekoladą.

Jak na złość ciasto odmówiło współpracy przy fotografowaniu, więc szału nie ma, ale nie jest to blog fotograficzny, więc zdjęć nie oceniamy :D


Składniki:
- 250 g mąki
- 20 g cukru pudru
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki serka mascarpone (opakowanie 250 g)
- 2-3 łyżki kakao

Masa serowa:
- 1,5 kostki twarożku (ja dodałam jeden "chudy" i pół "półtłustego")
- tabliczka białej czekolady
- mascarpone (użyj do końca zawartość opakowania użytego do ciasta)
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
- łyżka cukru pudru 

Masło pokrój w kostkę dodaj do niego mąkę, cukier puder, jajko i mascarpone oraz kakao . Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm i włóż do foremki wysmarowanej masłem.
Na wierzchu ułóż papier do pieczenia i ziarenka fasoli. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i piecz przez około 10-15 minut. Po tym czasie usuń fasolę i piecz dalej do uzyskania złotego koloru ciasta. Pamiętaj, że brzegi upieką się nieco szybciej niż środek dlatego dobrze jest obserwować ciasto.
Upieczony spód wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Masa serowa:
Twarożek, mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder włóż do miski i bardzo dobrze wymieszaj. Możesz użyć do tego miksera. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź i dodaj do masy. Po dodaniu czekolady staraj się wymieszać jak najszybciej, żeby kawałki czekolady nie stwardniały.
Masę przełóż na zimny spód ciasta, udekoruj wg uznania i gotowe :)
Jeśli chcesz żeby masa serowa była bardziej słodka możesz dodać więcej cukru lub rozpuścić w kąpieli wodnej dwie tabliczki czekolady zamiast jednej :)
Serek mascarpone możesz zastąpić kwaśną śmietaną, ale tylko przy wyrabianiu ciasta! Do masy serowej lepiej dodać "słodki" serek lub słodką śmietanę.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz