niedziela, 30 listopada 2014

O schabie, który postanowił udawać roladę :D

W wielu sklepach "mięsnych" Panie ekspedientki dysponują maszynami do mielenia mięsa. Fajne to bo wybierasz sobie sam kawał, który Cię interesuje, Pani mieli i gotowe. Przynajmniej wiadomo co zostało zmielone :)
Odkryłam ostatnio w sklepie niedaleko mojego nowego miejsca zamieszkania maszynkę do "bicia" mięsa.....wiecie taki mechaniczny tłuczek, potocznie zwany "kotleciarką" :) Maszyna właściwie nacina mięso i je zmiękcza. Po takiej obróbce mięso (zwłaszcza schab) zachowuje swoje naturalne soki, staje się pulchne i puszyste.
Lubię tradycyjne kotlety schabowe, ale miałam ochotę na coś bardziej "fikuśnego", więc przygotowałam z nich roladki. Rzeczywiście mimo kilkunastu minut w piekarniku mięso nie było przesuszone.


Składniki:
- dwa kawałki schabu
- por
- jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- mała cukinia
- pół małej papryki (ja miałam żółtą)
- 2 małe ogórki kiszone
- oliwa z oliwek
-chrzan
- musztarda "Sarepska"
- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka)
- żółty ser (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pora pokrój w talarki, ogórka i cukinię oraz paprykę w słupki.
Rozbite kotlety posmaruj chrzanem i musztardą, a następnie oprósz solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż ogórka, cukinię oraz paprykę i zwiń kotleta w roladkę. Nie musi być dokładnie zawinięty ponieważ i tak trafi do pieca gdzie się dokładnie zapiecze i nie rozwinie.
 Teraz przygotuj sos: jogurt naturalny połącz z łyżką majonezu i przyprawami- papryka, sól i odrobina pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pora i zalej go przygotowanym wcześniej sosem.
Na wierzchu ułóż roladki, które następnie posmaruj odrobiną oleju lub oliwy, żeby nie spłonęły z wierzchu :)
Możesz też posypać odrobiną żółtego sera.
Jeśli została Ci papryka lub cukinia możesz śmiało ułożyć ją między roladkami (chyba, że wolisz kanapę z papryką to proszę bardzo :))
Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz pod przykryciem przez około 15-20 minut, a następnie zdejmij folię i pozostaw w piekarniku na dodatkowe 10 minut.
Schab po obróbce w "kotleciarce" po upieczeniu nie będzie suchy i "wiórowaty".
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz