czwartek, 6 czerwca 2013

Stek z polędwicy wołowej

No i mięcho :) Przygotowane przez M!! musiałam Wam to pokazać, bo to było mięsne niebo w gębie :) 



Składniki:
- 2 steki wołowe (kupione w Lidlu)
- sól
- pieprz
- masło

Minimum godzinę przed przygotowaniem wyjmij steki z lodówki. Ważne jest, żeby miały temperaturę pokojową. Następnie posyp pieprzem z każdej strony. 
Smaż steki po 3 minuty z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 5 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu zostaw steki, żeby "odpoczęły", a następnie ułóż na każdym niewielki kawałek masła i posól.
Nasze steki miały grubość około 2-3 cm, były soczyste i naprawdę smaczne :))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz