piątek, 12 lipca 2013

Curry Rogan Josh

Składniki:
 
CURRY:
- 2 cebule
- 1 mały kalafior
- 1 świeża papryczka chilli (ja użyłam suszonej)
- 4 ząbki czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- 1/2 słoika pasty rogan josh firmy Patak's (dostępna w większych marketach)
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 100 mrożonego szpinaku
- 500 g jogurtu naturalnego
- 500 ml wrzątku
 
SURÓWKA Z MARCHEWKI:
- garść płatków migdałowych
- 5-6 marchewek
- papryczka chilli
- pęczek świeżej kolendry
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
- 1 cytryna
 
KISZONA CYTRYNA:
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1/4 papryczki chilli
 
PLACKI CHAPATI:
- 1 opakowanie placków chapati (ja użyłam tortilli)
- kurkuma
- oliwa z oliwek
Przygotowanie jest dość czasochłonne, więc dobrze już na początku dobrze rozplanować działania :)
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria.
Obierz cebulę o pokrój w plasterki, wrzuć do dużego garnka, dolej trochę wody i sporo oliwy. Kalafiora podziel na różyczki i dorzuć do garnka. Jeśli używasz mrożonego dodaj go bez rozmrażania. Dodaj pokrojone w kawałki chilli, wyciśnij ząbki czosnku.
Kolendrę drobno posiekaj. Świeża kolendra w doniczce spokojnie wystarczy Ci do przygotowania całego dania łącznie z surówką z marchewki.
Dolej pół litra wrzątku, dodaj pastę rogan josh i ciecierzycę z zalewą. Gotuj intensywnie i szybko, od czasu do czasu mieszając.
Po około 10-15 minutach dodaj szpinak.
Jeśli curry jest zbyt suche możesz dodać wody.
Na koniec sprawdź smak curry i dosól.
Teraz przygotuj placki chapati:
Włóż zgnieciony kawałek papieru do pieczenia pod kran i dobrze namocz, a następnie rozłóż na płasko. Ułóż na nim chapati w stosik, skrapiając każdy kawałek oliwą i posypując odrobiną kurkumy. Owiń placki w papier i włóż na środkową półkę piekarnika. Placki mają być rumiane na brzegach, wystarczy kilka minut w 180 stopniach.
Surówka z marchwi:
Upraż migdały na małej patelni na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Przesyp do miseczki. Umyj i przytnij marchewki. Zetrzyj je na drobnej tarce i dodaj chilli, kolendrę i obrany i tarty imbir. Całość skrop oliwą i posól. Posyp odrobiną  drobno otartej skórki z cytryny i wyciśnij sporo soku z cytryny. Dobrze wymieszaj. Posyp uprażonymi migdałami.
I na koniec przygotuj kiszoną cytrynę :)
Pokrój cytrynę na ósemki i usuń pestki. Postaw patelnię po migdałach na średnim ogniu. Skrop oliwą i wysyp nasiona gorczycy, kurkumę, chilli. Kiedy mieszanina zacznie skwierczeć, dodaj cytrynę, posól policz do dziesięciu, zdejmij z ognia i przełóż do miski, żeby przestygła.
 
Jogurt przelej do miseczki, podaj placki chapati i gotowe :)
 



 


 



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz