sobota, 7 września 2013

Krem z kukurydzy z czosnkiem

Przepis dnia z portalu Przepisy.pl :)
Zawsze chciałam spróbować kremu z kukurydzy, ale do tej pory nie było okazji. Po wakacyjnym plażowaniu chęć na kukurydzę powróciła :) Ponieważ zwykłą gotowaną jadłam na wakacjach postanowiłam przygotować ją w inny sposób :)

 Składniki:
- 2 ugotowane kolby kukurydzy
-3 szklanki mleka
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 posiekana cebula
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
-łyżka masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz

Obierz ugotowaną kukurydzę. Zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, kostką bulionową, szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzem.
Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Uważaj żeby nie przypalić masła! inaczej zmieni to smak dania. Następnie dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.
Dodaj pozostałą kukurydzę i ponownie gotuj przez 3 minuty.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz