środa, 11 września 2013

Krem z ziemniaków z boczkiem

Uwielbiam ziemniaki!! Pod każdą postacią. Niedawno zakochałam się też w zupach-kremach co zresztą na blogu można zaobserwować :)

Do ziemniaków dodałam boczek, żeby krem miał bardziej wyrazisty smak i aromat :) Moim zdaniem to połączenie jest super :) Domownicy się zajadali, a co więcej nie usłyszałam ani jednego słowa przeciw :P czyli na prawdę jest nieźle :)

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 750 ml wywaru wieprzowego (gotowany wcześniej na kościach schabowych z warzywami)
- 100 g wędzonego boczku
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- duża cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz, kurkuma i pieprz Cayenne
- ser mozzarella

Boczek pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu, po około 5 minutach na patelnie dodaj ziemniaki i smaż chwilę. W tym czasie posiekaj cebulę w drobną kostkę i podsmaż na łyżce masła. Gdy cebula zmięknie dodaj do niej ziemniaki i boczek. Całość zalej wywarem i gotuj aż do miękkości ziemniaków. Razem z wywarem dodałam małą marcheweczkę- dla koloru.
Gdy ziemniaki będą miękkie zmiksuj dokładnie całość, dopraw do smaku i dodaj kurkumy. Całość powinna się raz jeszcze zagotować.
Przed podaniem krem posyp odrobiną mozzarelli :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz