poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Grillowany filet kurczaka na warzywach a'la Ratatuj :)

Podczas urlopu stołowaliśmy się w restauracji "Po schodkach" w Sarbinowie. Polecam jeśli będziecie kiedyś w tych okolicach. Jedzenie pyszne i niedrogie jak na miejsce i sezon urlopowy.

Po powrocie musiałam spróbować odtworzyć smak grillowanego fileta i przede wszystkim warzyw, na których został podany.

Wiedziałam jakich warzyw powinnam użyć, a co do reszty....pełna improwizacja :) Danie na szczęście spełniło oczekiwania i zniknęło z talerza w mgnieniu oka :)

Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 duże marchewki
- pół dużej cukinii
- pól dużego bakłażana
- pół cebuli czerwonej i pół cebuli białej
- średni pomidor- bez skóry
- połowa czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- tymianek
- zioła prowansalskie
- ostra czerwona papryka
- bazylia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Fileta przypraw wg uznania. Ja posypałam go czerwoną papryką i odrobiną ziół prowansalskich oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanego fileta zostaw w lodówce na 30-60 minut.
W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewki umyj i obierz, a następnie pokrój w dużą kostkę. Cebule posiekaj drobno, cukinie i bakłażana pokrój w dużą kostkę. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na rozgrzaną patelnię włóż marchewkę i przypraw ją tymiankiem, ziołami prowansalskimi, odrobiną bazylii, solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Podduszaj marchewkę aż trochę zmięknie. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Duś całość kilka minut i na koniec dodaj cukinie, bakłażana i pomidora. Danie musi być cały czas mieszane, żeby składniki się nie przypalały. Na koniec sprawdź smak i ewentualnie dopraw tuż przed podaniem.
Fileta grilluj na końcu i całość podawaj :) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz