wtorek, 13 sierpnia 2013

Mini kebaby

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :) Ostatnio wspominaliśmy nasze wakacje w Grecji i Fast Food'y, które za niewielkie pieniądze można było tam kupić :)
Skoro w tym roku wakacje spędzamy "po polsku" to może chociaż namiastka Grecji? :)



Składniki:
- 200 g mielonej wołowiny
- świeża kolendra
- 1 małe jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- słodka i ostra papryka
- sok z cytryny
- sól i pieprz

SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY:
- gęsty jogurt naturalny
- 1 ogórek zielony
- 1 ząbek czosnku

Kolendrę i cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso mielone, dodaj całe jajko, bułkę tartą, cebulę, kolendrę i przyprawy oraz sok z cebuli. Z masy uformuj kuleczki lub nadziewaj całość na patyczki do szaszłyków. Smaż około 7-9 minut na odrobinie oleju.
Kebaby świetnie smakują w towarzystwie sosu ogórkowo-czosnkowego.... :) Ogórek zetrzyj ma tarce, a następnie odciśnij nadmiar soku. Połącz z jogurtem naturalnym, a na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszaj dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz