sobota, 17 sierpnia 2013

Ptysie

Nie ma to jak dbać o linię :) Odchudzanie zaczynamy "od jutra" :)


Składniki:
Ciasto ptysiowe:
- 1 szklanka wody
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia

Składniki:
Masa budyniowa:
- opakowanie gotowego proszku "Karpatka"
- 2 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- kostka masła

-cukier puder

Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej wodę, włóż 1/2 kostki margaryny i sól, a następnie doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieraj łyżką aż ciasto będzie szkliste i zacznie odchodzić od ścianek rondla.
Rondel zdejmij z ognia. Gdy masa lekko przestygnie dodawaj do niej po 1 jajku cały czas mieszając mikserem. Ciasto wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość piecz w 200-220 stopniach przez 25-30 minut.
Po upieczeniu wystudź, przekrój każdego pytsia na pół, a następnie nałóż masę budyniową.

"Karpatkę" przygotuj wg przepisu na opakowaniu wykorzystując mleko, które podałam z składnikach. Rozrabiając "Karpatkę" w mleku dodałam cukier waniliowy. Ugotowany budyń-Karpatkę wystudź. Masło utrzyj i miksując całość stopniowo dodawaj je do masy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz