piątek, 19 kwietnia 2013

Akcja "Czas na ciasto francuskie" Nadziane pierożki z ciasta francuskiego



Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- pojedyncza pierś z kurczaka
- kilka pieczarek (w zależności od upodobań)
- ½ średniej cebuli
- papryka świeża
-  roztrzepane jajko
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, papryka czerwona ostra


Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle. Pieczarki umyj, pokrój drobno i dorzuć do cebuli. Całość podsmażaj chwilę.


Pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobną kostkę, przypraw solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Tak przygotowaną podsmaż.

Świeżą czerwoną paprykę pokrój w paseczki.

Z ciasta francuskiego wytnij szklanką kółeczka. Na kółka nakładaj usmażoną pierś z kurczaka, pieczarki i paprykę czerwoną. Następnie zalep, tak żeby powstał kształt pierożka. Boki dobrze jest namoczyć delikatnie wodą, żeby nie rozkleiły się podczas pieczenia.


Pierożki posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 o C na około 20 minut. Pierożki najlepiej obserwować, kiedy będą przyrumienione z wierzchu można je wyciągnąć.








Życzę smacznego :)






 



Czas na ciasto francuskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz