poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Wątróbka duszona na cebuli

Wątróbka podobno jest zdrowa :) Ja nie lubię smażonej na dużej ilości oleju, więc ograniczyłam ilość tłuszczu na absolutnego minimum :)



Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Cebulę pokój w piórka. W rondelku rozgrzej olej, a następnie włóż cebulę i przykryj. Cebula nie ma się smażyć ale dusić. Niewielka ilość oleju spowoduje, że cebula nie będzie przywierała do dna. Można ją też lekko posolić.
Wątróbkę umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Gdy cebula będzie na pól miękka ułóż na niej wątróbkę i ponownie przykryj garnek. Po około 15 minutach całość pomieszaj, tak żeby wątróbka połączyła się z cebulą i pozostaw na kolejne kilka minut.
Jako dodatek podaję ogórki konserwowe, innej opcji nie biorę pod uwagę :)




A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz