poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Muffiny z białą czekoladą

Pomysł na te muffiny został zaczerpnięty z bloga Magia w kuchni. Są bardzo czekoladowe, a w środku kryje się miła niespodzianka w postaci kostek białej czekolady.... całość rozpływa się w ustach


Składniki na 12 muffinek:

- 2 jajka
- 50 g gorzkiego kakao
- 100 g cukru
- 200 ml mleka
- 150 g białej czekolady
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g miękkiego masła

Polewa:
- biała czekolada
- łyżka masła
- 3 łyżki mleka

Masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajka, mleko, kakao i całość dokładnie zmiksuj. Następnie powoli dodawaj mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie składniki muszą być dobrze połączone na jednolitą masę.
Do foremek wlej połowę ciasta i na każe połóż kostkę białej czekolady i zalej resztą ciasta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25-30 minut.

Składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i ozdób muffinki.




1 komentarz: