poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Spagetti "po grecku"

Do wakacji daleko, ale w mojej kuchni dzisiaj wspomnienie pięknej słonecznej Grecji :)




Składniki:
- makaron spagetti
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- pół cebuli
- 2-3 szalotki
- 60 g sera feta
- pomidory w puszce
- 20 g czarnych oliwek
- mały koncentrat pomidorowy
- natka pietruszki
- czosnek
- pół łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Makaron spagetti ugotuj al dente.
Cebulę, szalotkę i czosnek pokrój i razem z natką pietruszki i zmiksuj. Następnie całość przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Po chwili dodaj mięso mielone i smaż całość około 10 minut. Kiedy mięso będzie już usmażone dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat i wymieszaj całość. Następnie dodaj oliwki pokrojone w krążki i fetę pokrojoną w kostkę. W tym momencie możesz przyprawić danie do smaku solą i pieprzem oraz dodać cynamon.
Całość powinno się gotować jeszcze około 15 minut żeby smaki dobrze się wymieszały.

Tak przygotowanym sosem polej makaron :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz