niedziela, 28 kwietnia 2013

Sałatka z zupek chińskich

Mam liczną rodzinę :) w związku z tym przygotowania do różnego rodzaju rodzinnych uroczystości wymagają czasu :) Sałatkę z zupek chińskich robi się szybko, a efektem końcowym jest zadowolenie gości :)
Jadłam już sałatkę na kilka różnych sposobów: z makaronem z zupek zalanym szklanką wody, z makaronem "surowym" podsmażonym na oleju z zupki i jeszcze kilka wariacji na temat dania instant :) Najczęściej używana zupka to Waszystkim znany " Złoty kurczak", ale przecież na rynku dostępne są różne smaki....a może "Ser w ziołach"? Plan zaakceptowany, rodzina zaproszona, więc do dzieła :)





Składniki:
- 2 opakowania zupek chińskich "Ser w ziołach"
- 1 brokuł
- 5-6 średnich ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- pół czerwonej papryki
- 50 g szynki z indyka
- 2-3 łyżki majonezu (ma na celu jedynie połączenie składników, więc im mniej tym lepiej)
- sól, pieprz do smaku

Makaron z zupek chińskich razem z smakową szaszetką zalej wodą, tak żeby cały makaron był pod wodą. Uważaj, żeby wody nie było za dużo. Przykryj i odstaw do nasiąknięcia.
Brokuła podziel na różyczki. Do garnka wlej wodę, a następnie ją posól. Gdy woda się zagotuje wrzuć do niej brokuła, wyłącz palnik i przykryj garnek, pozostaw na 10-15 minut. W ten sposób brokuł będzie ugotowany, ale jednocześnie chrupiący.
Ogórki, paprykę i szynkę pokrój w kostkę.
Do makaronu włóż brokuła, składniki pokrojone w kostkę, kukurydzę i dodaj majonez. Przypraw do smaku i pozostaw w lodówce na min 30 minut.



2 komentarze:

  1. ... mój Facet - je uwielbia...:)...robię specjalnie dla niego :)... są smaczne, pomimo, że rozkładają się dość długo w żołądku... ale czasem trzeba zgrzeszyć. Prawda ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewie, że trzeba :)) To nasz ulubiony dodatek do "kabanosików" :))

      Usuń