piątek, 17 maja 2013

Cannelloni verdi

W jednym z marketów z owadem w logo urządzili "tydzień włoski" :D tak się złożyło, że akurat byłam na zakupach więc zaopatrzyłam się w składniki niezbędne do zrobienia Canelloni :) (lub Camieloni jak mówi mój maż).

Z ostatniego razu zostało mi kilka rurek, szpinak mam w zamrażarce cały czas, więc mogłam od razu brać się do roboty :) Wyszło smacznie, masa, którą nadziewałam rurki jest bardzo kremowa, a sosik mocno pomidorowy :)



Składniki:
- pół opakowania makaronu Cannelloni
- 300 g mrożonego szpinaku
- 200 g serka ricotta
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 g sera Grana Padano
- 200 g passaty czosnkowej
- oliwa z oliwek
- 1 szklanka mleka
-1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej

Zamrożony szpinak podsmaż na oliwie, dodaj czosnek i kiedy odrobina płynu odparuje- Ricottę i połowę startego sera. Mieszaj aż całość dobrze się połączy i odstaw do ostudzenia. Tak przygotowaną masą nadziej Cannelloni.
W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Do zasmażki dodajemy powoli zimne mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zgęstnieje połącz go z przetartymi pomidorami- Passata. 
3/4 sosu wlej na dno naczynia żaroodpornego, na nim ułóż nadziane Cannelloni i całość zalej resztą sosu  i posyp pozostałym startym serem. Zapiekaj do miękkości w temperaturze 140 stopni.




Moje Cannelloni raczej nie przypomina tego na zdjęciu w gazecie z "owada", ale było naprawdę smacznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz