poniedziałek, 20 maja 2013

Żeberka


Małżonek zażyczył sobie żeberka..... no więc są :)

Robiłam je pierwszy raz. Kiedyś babcia mówiła mi, że robi rolady z żeberek extra mięsnych! :) Tak, tak moja babcia to baaaardzo pomysłowa gospodyni :)

W każdym razie moje danie wyszło całkiem sensownie, a zapotrzebowanie męża na mięcho zostało chwilowo zaspokojone :)


Składniki:
- 500 g żeberek
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki whiskey
- 2 łyżki octu winnego (czerwonego)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
- bazylia
- czerwona papryka
- olej do smażenia

Przygotuj marynatę: połącz ze sobą miód i whiskey. Żeberka umyj i przypraw solą, pieprzem, bazylią i czerwoną papryką. Zanurz mięso w marynacie i odstaw do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotuj warzywa: czosnek pokrój w paseczki, papryki i cebulę w kostkę.
Żeberka podsmaż na patelni aż się zarumienią, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu z żeberek podsmaż cebulę, papryki i czosnek. Po chwili dodaj ocet i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj i pozostaw jeszcze chwilę na ogniu. Na koniec gotowym sosem zalej żeberka i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 50-60 minut.

Podawać z ryżem, kaszą lub tak jak ja z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz