niedziela, 5 maja 2013

Niedzielna rolada

Mój mąż zwykle zamawia rolady u mojej mamy :) Żeby nie musiał jechać 70 km na obiad postanowiłam spróbować swoich sił w temacie. Oczywiście M pomógł i w ten oto sposób spędziliśmy popołudnie w kuchni :) Do rolady dorzuciliśmy czerwoną kapustę (przepis znajdziesz tutaj) i kluski śląskie (tutaj)! bo tylko wtedy "niedzielny obiad" jest kompletny :)



Składniki na roladę wołową (ja miałam 3 rolady):
- trzy steki wołowe
- ogórek kiszony
- kawałek boczku parzonego
- kabanos
- cebula
- musztada Dijon
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej lub margaryna
- łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki wody

Ilość składników jest uzależniona od upodobań :) Jedni wolą więcej ogórka, inni więcej boczku :) U nas ilości były prawie równe :)
Ogórki, boczek, kabanosy i cebulę pokrój w drobną kostkę. Steki rozbij cienko, dodaj sól i pieprz. Całość posmaruj cienko musztardą Dijon, a na wierzch ułóż dodatki. Tak przygotowane mięso zwiń w roladę, tak żeby boki rolady były zawinięte do środka (w ten sposób nadzienie i musztarda nie będą "uciekały" podczas smażenia). Roladę owiń nitką.
Na patelni rozgrzej olej lub margarynę i podsmaż roladę z każdej strony po kilka minut, a następnie całość zalej wodą tak żeby rolady "pływały".  Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, a następnie duś pod przykryciem aż do miękkości.
Gdy rolady będą miękkie wyjmij je z garnka i usuń z nich nitki.
Do wody dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj, a następnie wlewaj powoli do wywaru cały czas mieszając. Sos należy zagotować, żeby nabrał gęstości.
Kiedy sos będzie gotowy włóż do niego rolady bez nitek i zostaw na kilka minut. Po tym czasie rolady i sos są gotowe do spożycia :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz