niedziela, 5 maja 2013

Czerwona kapusta

Gotowana czerwona kapusta z octem winnym i boczkiem to genialny dodatek do obiadu :)



Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty (ja miałam połówkę z kapusty giganta :))
- duża cebula
- 100 g boczku parzonego
-  4 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
- margaryna (około 4 łyżek)

Kapustę posiekaj, do garnka wlej odrobinę wody (tak żeby zakryła dno) i włóż do niego kapustę. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
W trakcie gotowania kapusty pokrój cebulę i boczek w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej margarynę i podduś cebulę. Następnie dodaj cebulę do kapusty, a na patelnie wrzuć od razu boczek. Po podsmażeniu dodaj go do kapusty.
Przypraw do smaku, ja dodaję soli i pieprzu. Na koniec kiedy kapusta będzie miała już odpowiednią miękkość dodaj ocet winny. Ja wlewam po łyżce, żeby nie przesadzić z ilością. Kapusta ma być kwaskowata, ale nie za bardzo.
Kiedy wszystkie składniki się "przegryzą" kapustę możesz podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz