poniedziałek, 13 maja 2013

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to sztandarowy dodatek do kabanosów :) Nie ma opcji żeby impreza odbyła się bez "szałotu" :)

Podobnie jak z innymi daniami ta sałatka smakuje inaczej w zależności od tego kto ją przyrządza. Jedni siekają drobniutko, inni zaś na słusznej wielkości kawałki.

Przygotowana przeze mnie wersja różni się zasadniczo od tej, którą serwuje moja mama....wynika to z upodobań kulinarnych mojego małżonka, a skoro on jest moim oddanym fanem i największym krytykiem muszę robić wszystko, żeby chłopak był zadowolony :) I tym właśnie sposobem z sałatki wyeliminowałam cebulę i musztardę, a dodałam kukurydzę konserwową i selera.

Ilość składników jest uzależniona od upodobań i ilości sałatki jaką chcecie przygotować. Ja w kuchni często używam techniki " na oko" :) Jeśli ktoś lubi więcej marchewki- śmiało dodawajcie marchew :) W trakcie gotowania musicie próbować, próbować i jeszcze raz próbować.....to jest bardzo ważny element przygotowania potraw.



 

Składniki:
- 5 średnich marchewek
- 3 średnie pietruszki
- 1/2 selera
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka groszku konserwowego
- 5 jajek (na twardo)
- 5 ogórków kiszonych
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 jabłka
- majonez
- pieprz i sól

Marchewki, pietruszki, selera, ziemniaki i jaja włóż do parowaru na około 40-60 minut. Jeśli nie posiadacie odpowiedniego sprzętu oczywiście ugotujcie w wodzie. Ważne żeby warzywa nie były zbyt miękkie, bo rozpadną się podczas obierania lub później podczas mieszania. Warzyw nie obieraj ze skórki!! Jajka umyj przed parowaniem.
Kiedy warzywa będą już gotowe obierz je delikatnie i pokrój w kostkę. Dodaj kukurydzę i groszek z puszki, a następnie posiekaj jajko i ogórka kiszonego i całość dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj majonez i przypraw do smaku. Pozostaw sałatkę na kilka minut, żeby smaki się "przegryzły" wtedy będziesz miała/miał pewność, że całość jest dobrze doprawiona :)

Sałatkę możesz podać z gotowanymi lub smażonymi kiełbaskami lub pieczonymi udkami kurczaka.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz